Eklemli personel yükseltici nedir?
Eklemli personel yükselticiler, yüksek yerlerde ve yerde sabit bulunan makina, ekipman ve engellerin üzerinden aşarak ileri bir noktaya ve ayrıca düz teleskobik liftlerle ulaşılamayan noktalara ulaşmak için kullanılır. Döner gövdeleri ile tüm yönlerde 360 derece hareket edebilir. Üzerindeki iş platformunu yere paralel bir şekilde sabit tutarak, bom maksimum düzeyde yatay veya dikey olarak alçaltılıp, yükseltilebilir. Platform tam kaldırılmış durumda iken dahi operatör tarafından platform üzerinden ileri ve geri manevralar yapılabilir. Tüm eklemli modeller bom en yüksek seviyede açık iken hareket edebilir. Araç genişliklerindeki avantajı ile dar koridorlarda ve dar iş sahalarında da rahat kullanım sağlar.
Elektrikli eklemli personel yükseltici nedir?
Elektrikli eklemli personel yükselticiler, genellikle kapalı mekanlarda yine yüksek yerlere ve yerde sabit bulunan makina, ekipman ve engellerin üzerinden aşarak ileri bir noktaya ulaşmak için kullanılır. Elektrikli personel yükselticiler, 110 V veya 240 V ile şarj edilebilen akülerle çalışmaktadır. Tüm modeller bom en yüksek seviyede açık ve araç genişliğinin avantajı ile dar koridorlarda ve dar iş sahalarında da rahatlıkla hareket edebilirler.
Makaslı personel yükseltici nedir?
Makaslı liftler fazla yükseklik gerekmeyen, fakat daha fazla çalışma alanı ve daha ağır kaldırma kapasitesi gereken işlerde kullanılır. Bunlar daha büyük iş platformu ve personel yükselticilerden daha ağır yükler kaldıracak şekilde tasarlanmışlardır. Makaslı liftlerde bom liftlerin manevra tekniğiyle hareket ederler, ancak platformları yalnızca dikey olarak kalkar. Makaslı liftler 15,24m'ye varan platform yükseklikleriyle, değişik modellerde üretilmektedir. Sağlam ve esnemeyen kollar operatöre sabit ve sağlam durma imkanı sağlar.
İnşaat, bakım-onarım, eğlence sektörü ve kurumsal kullanımlar için tüm dünyaya satılmaktadır. Depolama ve dağıtım merkezleri için özellikle aranan bir modeldir. Oteller, restorasyon işleri ve eğitim merkezleri alanında yoğun kullanımı mevcuttur.
İş Kanununa göre Vinç kullanan kişilerin İş Makinesi Operatör belgesi alması zorunludur.
Operatörlük belgesi olmadan bu iş makinesini kullanan operatör ve kullanmasına izin veren firma yetkilileri hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerince cezai işleme çarptırılmaktadır. Bu gibi olumsuz durumlardan etkilenmemek için vinç türü iş makinesini mutlaka yetkili (belgeli) operatörler tarafından sevk ve idare edilmesi gereklidir.
18 yaşını doldurmuş, En az ilkokul diploması olan, kanunun 41 inci maddesi (e) bendinde sayılan T.C.K. Maddelerinden mahkumiyeti olmayanlar ve iş makinesi kullanmasına engel teşkil etmeyecek sağlık problemi olmayanlar başvuru yapabilir.
Bu belgeyi almak için kursiyer yazılı sınava tabi olur. Başarılı olması halinde direksiyon sınavına girer ve bu sınavda da başarı göstermesi halinde İş Makinesi Operatörlük Belgesi almaya hak kazanır.
Sınavda başarılı olan kursiyerlere 2918 Sayılı Trafik Kanunun 42.maddesine göre Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Tarafından Onaylanan İş Makinesi Operatörlük Belgesi verilir.