Serdümen, Bayrakçı, İşaretçi, Sapancı, Riger ; Kaldırma, Taşıma Makinelerinin yaptığı iş ve özelliğe uygun emniyetli ve verimli bir şekilde kullanan operatörleri İşaretleri ile Yönlendiren, Kanca Altı Ekipmanları Kullanan, Sapanlama İş ve İşlemleri Yapan, Kaldırma, Taşıma Makinelerinin Kanca Altı Ekipmanlarını çalışma öncesi ve çalışma sonrası kontrol, bakım ve ayarlarını yapabilen Operatörlük Belgesine sahip nitelikli kişidir.
İş makineleri, vinçler ve gemiler hakkında genel bilgi sahibi olan, her tür kazayı tespit edip raporlayabilen, konteyner sahaları ve gemilerin uygulamaya yönelik olarak gereklerini yerine getirebilen, operatör ile sürekli ve anlaşılır bir iletişim kurabilen ve iş sağlığı ile iş güvenliği kurallarına istisnasız uyan bir operatör kılavuzudur.
Operatörlük belgesi olmadan bu iş makinesini kullanan operatör ve kullanmasına izin veren firma yetkilileri hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerince cezai işleme çarptırılmaktadır.
18 yaşını doldurmuş, En az ilkokul diploması olan,kanunun 41 inci maddesi (e) bendinde sayılan T.C.K.maddelerinden mahkumiyeti olmayanlar ve iş makinesi kullanmasına engel teşkil etmeyecek sağlık problemi olmayanlar başvuru yapabilir.
Bu belgeyi almak için kursiyer yazılı sınava tabi olur. Başarılı olması halinde uygulama sınavına girer ve bu sınavda da başarı göstermesi halinde İş Makinesi Operatörlük Belgesi almaya hak kazanır.
Sınavda başarılı olan kursiyerlere 2918 Sayılı Trafik Kanunun 42.maddesine göre Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Tarafından Onaylanan İş Makinesi Operatörlük Belgesi verilir