Mobil Vinç Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, mobil vinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin yükleme-boşaltma işlemlerini emniyetli bir şekilde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Teleskopik Bomlu Vinçler
Bumları iç içe girip çıkarak uzayıp, kısalan vinçlerdir. Yaklaşık olarak 30 -1200 ton kapasiteleri vardır.
Hi-up Tipi Vinçler
Bu tip vinçler genellikle bir kamyon üzerine monte edildiklerinden, nakil kolaylığı nedeniyle çeşitli işlerde kullanılma özelliğine sahiptir.
Mobil Vinç ve Hi-up tipi Vinçlerin Avantajları:
1. Bir iş yerinden diğerine kolaylıkla ve kısa zamanda giderler.
2. Hareket sırasında özel römork ya da çekiciye ihtiyaç yoktur.
3. Çeşitli aparatlar kullanarak diğer iş makinalarını çekebilirler.
4. Hareket halindeyken yürüdükleri yolları bozmazlar.
İş Kanununa göre Vinç kullanan kişilerin İş Makinesi Operatör belgesi alması zorunludur.
Operatörlük belgesi olmadan bu iş makinesini kullanan operatör ve kullanmasına izin veren firma yetkilileri hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerince cezai işleme çarptırılmaktadır. Bu gibi olumsuz durumlardan etkilenmemek için vinç türü iş makinesini mutlaka yetkili (belgeli) operatörler tarafından sevk ve idare edilmesi gereklidir.
18 yaşını doldurmuş, En az ilkokul diploması olan, kanunun 41 inci maddesi (e) bendinde sayılan T.C.K. maddelerinden mahkumiyeti olmayanlar ve iş makinesi kullanmasına engel teşkil etmeyecek sağlık problemi olmayanlar başvuru yapabilir.
Bu belgeyi almak için kursiyer yazılı sınava tabi olur. Başarılı olması halinde uygulama sınavına girer ve bu sınavda da başarı göstermesi halinde İş Makinesi Operatörlük Belgesi almaya hak kazanır.
Sınavda başarılı olan kursiyerlere 2918 Sayılı Trafik Kanunun 42.maddesine göre Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Tarafından Onaylanan İş Makinesi Operatörlük Belgesi verilir.