Ekskavatörler kendi bulundukları düzeyin üzerinden ve altından toprak kaldırabilen maki-nelerdir. Bir dağ eteğini kazıyabilir, derin çukurlar, hendekler açabilirler.
Ekskavatörler kendi bulundukları düzeyin üzerinden ve altından toprak kaldırabilen maki-nelerdir. Bir dağ eteğini kazıyabilir, derin çukur¬lar, hendekler açabilirler. Türlü çeşit ekskavatör düzlenmesi gereklidir. Greyderlerin kimisi trak-üzere özel olarak’ yapılmıştır. Ancak hepsinde aynı asal parçalar bulunur. Ekskavatörün taba¬nında bir “şasi” ya da çerçeve vardır. Şasi lastik tekerlekler ya da tırtıllar üzerine monte edilmiştir. Motor ile komuta bölümü döner bir tabla üzerine oturtulmuştur. Bu döner tabla, makinenin üst kesiminin bir çember çizecek biçimde hareket etmesini sağlar. Kazıcı makine uzun maden bir kola tutturulmuş, ya da asılmıştır. Bu kola “bum” denir. Bum yükseltilip alçaltılabilir; kazma kepçesi de açılıp kapanabilir. Bütün bu hareketler komuta bölümünden, kablolar ya da hidrolik mekanizmalar aracılığıyla denetlenir.
Çeşitli ekskavatörler vardır. Kimisi makine¬nin durduğu düzeyin üzerindeki toprağı kazır. Bunlarda bum üzerine monte edilmiş dişli bir kepçe toprağı koparıp yukarı doğru hareket eder. Bunun gibi, aşağı ve geriye doğru hareket eden ekskavatörler de vardır. Bu tür ekskavatör¬ler, üzerinde durdukları düzeyin altındaki toprağı kazımaya yarar. Ayrıca hendek kazmakta da bu çeşit ekskavatörlerden yararlanılır. Ancak kendi durduğu düzeydeki toprağı ince tabakalar halin¬de kaldıran ekskavatörlerde ise bum ve kepçe yataydır.
Ancak geniş bölgelerde oldukça yüzeysel kazılar yapan ekskavatörler de vardır.
İş Kanununa göre Ekskavatör kullanan kişilerin İş Makinesi Operatör belgesi alması zorunludur.
Operatörlük belgesi olmadan bu iş makinesini kullanan operatör ve kullanmasına izin veren firma yetkilileri hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerince cezai işleme çarptırılmaktadır. Bu gibi olumsuz durumlardan etkilenmemek için ekskavatör türü iş makinesini mutlaka yetkili (belgeli) operatörler tarafından sevk ve idare edilmesi gereklidir.
18 yaşını doldurmuş,En az ilkokul diploması olan,kanunun 41 inci maddesi (e) bendinde sayılan T.C.K.maddelerinden mahkumiyeti olmayanlar ve iş makinesi kullanmasına engel teşkil etmeyecek sağlık problemi olmayanlar başvuru yapabilir.
Bu belgeyi almak için kursiyer yazılı sınava tabi olur. Başarılı olması halinde uygulama sınavına girer ve bu sınavda da başarı göstermesi halinde İş Makinesi Operatörlük Belgesi almaya hak kazanır.
Sınavda başarılı olan kursiyerlere 2918 Sayılı Trafik Kanunun 42.maddesine göre Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Tarafından Onaylanan İş Makinesi Operatörlük Belgesi verilir.